Succesvol samenwerken met medewerkers met autisme

Als een van je medewerkers autisme heeft, kan dat jou of je team behoorlijk bezighouden. Het werkt allemaal nét even anders dan bij mensen zonder autisme. Terwijl je best ziet dat de persoon in kwestie ook weer talenten heeft waar jullie allemaal dolblij mee zijn. Hoe leid je dat in goede banen?

Als je weet waarop je kunt sturen, hoe je handiger handelt en op welke signalen je extra alert moet zijn, is er heel veel mogelijk voor medewerkers met autisme. Vaak is hun valkuil aan de ene kant immers een vergrote kwaliteit aan de andere kant. Bewustwording en begeleiding op maat kunnen juist dan leiden tot geweldige samenwerkingen, veel minder onderlinge ergernis en een duurzaam team. Daar heeft het hele bedrijf baat bij.

We helpen je graag om succesvol samen te werken met medewerkers met autisme. Bijvoorbeeld door korte workshops, coachtrajecten en complete incompanytrajecten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Een greep uit de mogelijkheden om jou en je bedrijf  te helpen bij autisme op de werkvloer

 “Medewerkers met autisme zijn goud waard als ze werken onder de juiste omstandigheden.”

Het percentage medewerkers met een vorm van autisme wordt in veel organisaties onderschat. Bijna 20% van de Nederlandse bevolking herkent zich in autisme. Een deel daarvan heeft een diagnose in het autistisch spectrum. Hoe hoger opgeleid hoe minder open men vaak is over een diagnose. Vrouwen met autisme worden minder goed herkend. Dat betekent dat er een heel grote groep is die niet bekend is of open is, over zijn of haar autisme, maar wel degelijk kampt met de bijbehorende uitdagingen. Toch is autisme niet zomaar bespreekbaar. Voor een leidinggevende en de rest van het team brengen deze issues uitdagingen met zich mee. Het vraagt een andere aanpak om het beste uit medewerkers met autisme te halen.

Stress is in de hele maatschappij een enorm issue. Het percentage mensen dat met een burnout kampt blijft groeien. Juist voor mensen met autisme is deze informatierijke wereld een extra grote uitdaging, wat veel gevolgen heeft op het werk en thuis. Door de hoeveelheid prikkels en werkdruk zijn ze gevoeliger voor stress waardoor goed functioneren niet vanzelfsprekend is. Terwijl de kwaliteiten en bijdrage aan de organisatie zeker aanwezig zijn en graag benut worden. Daarvoor zijn gunstige omstandigheden en aansturing nodig.

Een zieke werknemer kost veel tijd en geld. Een medewerker met een burnout of ontslagprocedure kost nog meer geld. Er gaan enorme kosten mee gemoeid als een medewerker niet goed functioneert en outplacement aan de orde is. Er is veel aan gelegen om medewerkers met autisme aangehaakt te houden. Met een specifieke benadering worden medewerkers met autisme beter inzetbaar, productiever en verbetert de samenwerking. (HR)managers kunnen daarin het verschil maken. Met als resultaat dat deze loyale en betrouwbare medewerkers met unieke kwaliteiten beter gedijen in de organisatie en het aanwezige potentieel werkelijk wordt benut.

Veel bedrijven willeh heel graag medewerkers met autisme helpen om beter tot hun recht te laten komen. Waardoor iedereen zich meer kan ontspannen. (HR)Managers herkennen het autisme gedrag sneller en beter, en weten wat ze in de aansturing kunnen doen. Ze signaleren eerder als het mis dreigt te lopen en weten hoe te handelen. Bovendien heeft een groot deel van de rest van het team meestal ook baat bij deze autismespecifieke aanpak. Wij geloven dat we samen een wereld van verschil kunnen maken.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden binnen jouw organisatie te bespreken

Wij helpen autisme op het werk makkelijker te maken. 

Autisme op het werk is niet altijd makkelijk. Daar komen wij om de hoek. Autismecoach is het bedrijf van Marja Boxhoorn en haar team. Bij Autismecoach leren wij coaches en leidinggevenden hoe ze mensen met autisme heel goed kunnen helpen om stress te hanteren, waardoor ze productiever zijn en beter kunnen samenwerken. Zodat ook deze groep de juiste hulp krijgt waarmee zij hun passende baan kunnen creëren, carrière kunnen maken, topposities bereiken, een betere partner, ouder en collega worden en meer plezier in werk en leven ervaren. Marja is schrijver van het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ waarin zij haar stappenplan voor rust bij autisme deel.

Enerzijds trainen wij professionals die zich willen specialiseren op autisme. Anderzijds helpen wij organisaties hoe zij meer potentieel uit hun medewerkers met autisme kunnen halen en samenwerkingen kunnen verbeteren. Daarbij helpen wij met gespecialiseerde autismecoaching medewerkers beter te functioneren in werk en privé.

 

Marja Boxhoorn executive coaching

Want medewerkers met autisme(kenmerken) hebben specifieke talenten voor de organisatie. Zoals specifieke kennis, oog voor detail, sterke focus, analytisch vermogen en zorgvuldigheid. Vaak zijn er in de aansturing en samenwerking een aantal aspecten die wat meer aandacht nodig hebben. Denk aan duidelijke opdrachten en het omgaan met veranderingen. Op sommige vlakken worden ze overschat en op andere vlakken in het werk onderschat. Dat kan een flinke puzzel zijn hoe daar het beste mee om te gaan. Toch zijn er volop goede en prima toepasbare mogelijkheden waarmee je als leidinggevende of collega met vaak kleine simpele tips en strategieën veel beter aansluit, communiceert en samenwerkt met je medewerker met autisme, waardoor ruis, gedoe en verzuim wordt voorkomen.

BEGRIP VOOR AUTISME OP HET WERK GEEFT RUST AAN IEDEREEN

We helpen je graag om ook beter om te gaan met autisme op de werkvloer.

Dat doen we onder andere door het delen van praktische kennis, inzichten en vaardigheden voor managers, HR en directe collega’s.

Onderwerpen waar wij bij helpen:

 • Wat autisme is en waar je het concreet aan herkent.
 • Hoe stress bij autisme werkt en hoe je burnout kunt voorkomen.
 • Welke handvatten essentieel zijn voor een heldere communicatie met de medewerker.
 • Welke redflags er zijn die blokkades kunnen veroorzaken bij medewerkers met autisme.
 • Welke leidersschapsstijlen je beter wel of niet in kunt zetten om optimaal functioneren te bevorderen.

 

Zo kunnen we aan de slag

Afhankelijk van de wensen en het budget in de organisatie bespreken we de specifieke uitdagingen en wensen. Zo kunnen we jullie bij voorbeeld via live en online workshops en trajecten ondersteunen met:

 

 • Een laagdrempelige workshop over autisme op de werkvloer (organisatiebreed of voor specifieke groepen).
 • Inspirerende kennissessie over stress bij autisme, stresspreventie en een werkende aanpak voor meer rust op het werk.
 • Gespecialiseerde autismecoaching voor medewerkers met autisme, waarbij naar behoefte leidinggevende betrokken kan worden.
 • Een incompany training voor leidinggevenden en HR managers in het effectief coachen en aansturen van medewerkers met autisme.
 • Een complete incompany microlearning over omgaan met autisme op het werk.
 • Advies over organisatiebreed autisme-inclusief beleid.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden binnen jouw organisatie te bespreken

blank

We werken praktisch. Resultaatgericht. En met de volle focus op autisme.

Wat levert het de organisatie en medewerkers op

Er liggen binnen bedrijven en organisaties vaak volop kansen om het gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers met autisme meer te stimuleren. Waardoor medewerkers zich gezien en gehoord voelen en er een prettige werkomgeving ontstaat. Een prettige werkrelatie waarin goede gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers met autisme leiden tot meer begrip, erkenning en waardering. Individuele kwetsbaarheden en praktische oplossingen zijn bespreekbaar. Mensen worden gewaardeerd om hun sterke kanten en gewaardeerd om wie ze zijn. Een prettige werkomgeving en werkrelatie voorkomt ophopende stress waardoor burnout kan worden voorkomen. Dat verkleint de kans op langdurig ziekteverzuim en uitval. Deze aspecten zijn over het algemeen ook heel helpend voor andere medewerkers met of zonder andere beperkingen dan autisme. Waardoor de impact van onze dienstverlening veel breder is dan alleen de aanpak van autisme op de werkvloer.