Voor een coachee met autisme is het vaak complex om een relatie ‘bij te houden’, te blijven investeren in de voortgang en flow. Het is een van de dingen die juist zo belangrijk zijn om te voorkomen dat de relatie versloft. Een relatie die niet onderhouden wordt, veroorzaakt warboel in het hoofd van je coachee met autisme.
En warboel veroorzaakt meer warboel, die ook overslaat naar andere relaties.
Ik zie het vaak gebeuren dat coaches dan proberen eerst overzicht aan te brengen in wat waar mis is. Dat is een logische reactie, maar de valkuil is dat je je met verschillende zaken bezig gaat houden. En dan kun je samen wegzakken in de warboel.
Hoe blijf je daaruit?
Kies één relatie en pak die in stappen aan. Op die manier help je je coachee succeservaringen mee te maken en dat geeft vertrouwen. Bovendien leert je coachee op deze manier een tactiek die nu en in de toekomst ook toe te passen is op andere relaties.
De simpelste manier om je coachee met autisme hierbij te helpen?
Richt er een systeem voor in! Gewoon, in de digitale agenda: laat alle verjaardagen en trouwerijen erin zetten en plan losse momenten waarop je coachee met autisme herinnerd wordt om uit te reiken naar belangrijke relaties. Zo haal je een van de belangrijkste angels uit investeren in relaties: je coachee hoeft er niet meer over na te denken en neemt volop de kans om attent te zijn naar de mensen die veel voor hem/haar betekenen.
Wil jij jouw coachee met autisme ondersteunen om een fijne partner, ouder, collega of vriend(in) te zijn?
Vraag snel het e-book ‘Het wat en hoe over relaties bij autisme’ aan en lees er direct meer over.
Klik hier om dit waardevolle ebook direct aan te vragen: www.autismecoach.nl/ebook-relaties/