81% van de mensen met autisme zegt dat stress een groot of heel groot effect heeft op hun zelfbeeld of zelfvertrouwen.
74% van de mensen met autisme zegt dat stress een hoog of heel hoog effect heeft op hun slaap.
86% van de mensen met autisme zegt dat stress een hoog of heel hoog effect heeft op hun mentale gezondheid.
63% van de mensen in het autistisch spectrum zegt dat hun huidige strategieën om met stress om te gaan niet effectief zijn.
Stress herkennen
Dat is ook de ervaring die ik heb met coachees met autisme. Zij vinden het lastig om stress te herkennen en weten niet hoe ze daarop kunnen reageren, waardoor er steeds meer druk en spanning ontstaat wat weer effect heeft op hun eigen welzijn, de relatie met partner en kinderen en het werk.
Een vicieuze cirkel ontstaat, die de mannen en vrouwen met autisme kwetsbaar maakt voor burn-out of depressie.
Gelukkig is er veel meer mogelijk dan veel mensen denken!
Het goede nieuws: als coach kun je hét verschil maken
Als (autisme)coach heb je de sleutel in handen om je coachees met autisme te ontstressen thuis en op de werkvloer. Jij kunt de angel eruit halen door hem of haar te helpen de stress-signalen tijdig te herkennen en een plan te hebben hoe dan te reageren, zodat stress geen burnout hoeft te worden.
Zo leg je de fundering onder een leven dat veel minder stress oplevert:
- stressfactoren en spanning herkennen en daarnaar handelen
- essentiële keuzes maken voor de juiste balans
- duidelijke grenzen aangeven in plaats van vermijden
- woorden geven aan stress, zonder te stuntelen
- een helder backup plan voor als het toch mis dreigt te gaan
Mensen merken dat ik mij niet meer zo hulpeloos opstel, zowel in een 1-op-1 gesprek als in een groepsgesprek. Ik ben veel beter te volgen voor anderen en ben minder chaotisch.
Ik weet nu heel goed wat mijn triggers zijn en hoe ik daar mee moet omgaan. Ik kom ook veel socialer over, durf voor mijn eigen standpunten uit te komen en geef nu rustig en duidelijk mijn grenzen aan.
Het slechte nieuws: het gaat niet vanzelf
Het coachen zoals je gewend bent, is vaak niet toereikend om een coachee met autisme blijvend in beweging te krijgen. Er zijn een aantal valkuilen die blijven terugkomen als je ze niet herkent en goed weet te handelen.
Trap niet in deze 7 valkuilen:
Valkuil 1: In discussie blijven gaan, wat leidt tot eindeloze discussies waarmee je coachee niet verder komt.
Valkuil 2: De denkwijze van je coachee blijven volgen. Hij heeft juist een nieuw perspectief nodig, anders had hij jou niet nodig.
Valkuil 3: De coachee de regie over laten nemen in het gesprek. Als coach neem je leiderschap om je coachee het gewenste doel te bereiken. Dat betekent dus ook interrumperen, bijsturen, stopzetten en uitdagen.
Valkuil 4: Blijven analyseren. Heerlijk als je zelf ook analytisch ingesteld bent. De mogelijkheden tot verandering ligt alleen vaak op een ander niveau.
Valkuil 5: Je coachee redden. Als coach kun je erg medelijden hebben met de ander. Er is ook zoveel waar hij of zij mee heeft te dealen. Niet doen! Het brengt hem juist in de slachtofferrol en daar heeft hij niets aan.
Valkuil 6: Je eigen ervaringen projecteren op je coachee. Wat jou helpt hoeft je coachee met autisme niet per definitie te helpen. Adviseren kan prima, maar dan wel afgestemd op de behoeften van ander.
Valkuil 7: Te hoge verwachtingen hebben. Veel coachee met autisme lijken snel te leren maar kunnen de vertaalslag niet zo snel maken. Stem af op wat de echte mogelijkheden zijn en bespreek die.
Deze 7 valkuilen kun je als coach maar beter uit kunt blijven, wil je je coachee verder helpen richting het afgesproken doel: stress verminderen en burn out voorkomen.
De methode “Meer rust en minder stress bij autisme”
Als coach kun je het gevoel krijgen dat het niet kan om te helpen stress te verminderen. Je wil zo graag van waarde zijn en je voelt ook dat er veel mogelijk is voor je coachee. Het raakt je dat hij of zij zich zo ellendig of eenzaam voelt op de werkvloer. In gedachten zie je je coachee de volgende werkdag met hangende schouders de drempel naar zijn of haar werk over stappen.
Gelukkig is er een methode die in de praktijk fantastische resultaten laat zien. De methode ‘Meer rust en minder stress bij autisme’.
Dit stappenplan of deze methode beantwoordt de volgende belangrijke vragen:
- Waaraan merkt iemand dat hij stress ervaart?
- Wat zijn precies de oorzaken van stress bij autisme?
- Hoe kan structuur hem helpen?
- Hoe kan de balans in inspanning en ontspanning verbeterd worden?
- Welke mogelijkheden heeft hij om beter met prikkels om te gaan?
- Hoe kan hij beter over stress en zijn grenzen communiceren?
- Hoe kan hij voorkomen dat hij steeds weer terugvalt?
Het is mijns inziens niet nodig dat mensen met autisme zo veel last van hun stress hebben. Want er zijn volop mogelijkheden om beter met stress om te kunnen gaan en rust te ervaren. Ook bij autisme. Bij autisme werkt het alleen allemaal net even anders dan bij mensen zonder autisme.
Wil je ook weten hoe je EFFECTIEF kan helpen naar meer rust en minder stress bij autisme?
Schaf dan het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ aan en ga er ook mee aan de slag.
Klik hier om het boek te bestellen.
In dit boek ontdek je:
- Een simpele formule van 7 stappen om meer rust en minder stress bij autisme te ervaren.
- Hoe je met slimme manieren je stress beter kunt hanteren en burn out kunt voorkomen.
- Praktische tips en manieren voor rust in je hoofd waar je de rest van je leven profijt van hebt.
Wil je liever eerst gratis de eerste stap naar meer rust in je mailbox ontvangen? Klik dan hier.