Autisme op de werkvloer
Autisme heeft nogal een stigma. Men denkt al gauw aan Dustin Hoffman van de film Rainman. In de praktijk is autisme niet zo overduidelijk te herkennen. Veel normaal en hoger begaafde mensen herkennen zich duidelijk in de kenmerken van autisme. Niet iedereen heeft een diagnose en wil de sticker autist hebben. Het zijn net zo goed de hoger opgeleide mensen.
Een beetje anders
Een collega met autistische kenmerken wordt vaak wat vreemd gevonden: is op zichzelf, gesprekken lopen vaak wat stroef, past zich niet snel aan bij veranderingen, heeft soms bijzondere gewoontes of interesses. Leidinggevenden zitten regelmatig met de handen in het haar met deze medewerkers. Ze hebben er geen grip op, omdat de aansturing zoals bij ‘normale’ medewerkers niet werkt. Veel leidinggevenden zijn bereid om aanpassingen te doen en zoeken naar handvatten die werken, zonder er te veel de nadruk op te leggen dat het om zoiets als autisme gaat.
Scrummen
Er wordt in de maatschappij een steeds groter beroep gedaan op sociale vaardigheden. De tijd dat iemand in zijn eentje prachtige dingen kon maken in een achterafkamertje is voorbij. Je moet kunnen functioneren in een team. Moet klantgericht zijn, carrière maken. Iedereen die hier niet in mee kan komen, valt snel buiten de boot. Het werken met Scrum en ander soortige zelfsturende teams maken het er niet makkelijker op.
Stappenplan voor rust
Leven en werken kost deze werknemers extra veel energie. Ze missen vaardigheden die voor anderen vanzelfsprekend zijn en voelen zich onzeker over hun kunnen. Stress is bij 95% van de mensen met autisme herkenbaar. Een burnout niet vreemd. In het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ is uitgebreid omschreven hoe stress bij autisme zich uit en wat te doen om stress beter te hanteren zodat burnout wordt voorkomen. Het is een praktisch stappenplan waarmee mensen met autisme hun stress beter herkennen en weten ze beter wat de oorzaken van hun stress zijn. Ook leren ze wat ze zélf kunnen doen om meer rust te ervaren. Voor leidinggevenden, bedrijfsartsen en HR medewerkers kan dit zeer verhelderend zijn.
Percentage mensen met autisme
Autisme heeft de laatste jaren enorm aan bekendheid gewonnen. Het aantal kinderen met een diagnose in het autistisch spectrum is toegenomen. Zeker nu er steeds vaker documentaires zoals ‘Het is hier autistisch’ met Filemon Westerink op televisie zijn. Hierdoor zijn er ook steeds meer volwassenen die zich herkennen in het beeld van autisme. Voor de een reden om zelf een diagnosetraject in te gaan, voor de ander geeft het de wetenschap waardoor ze gericht informatie en begeleiding kunnen zoeken.
Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met autisme. Jarenlang is er gezegd dat het percentage mensen met autisme op 1 procent lag. Als we alle groepen meenemen – ook de mensen die zich in de kenmerken van autisme herkennen – zitten we eerder op 7 procent.
Graag ontvang ik het rapport autisme op de werkvloer. Ben nu bezig met re-integreren na op mijn 54e de diagnose gekregen te hebben. Wat een puzzel. Alle info is welkom
Hallo Edith,
excuses voor de late reactie. We hadden je reactie niet goed ontvangen.
Via deze link kan je het rapport opvragen: https://www.autismecoach.nl/rapport/
Altijd goed om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
Vriendelijke groet,
Het komt nog veelvuldig voor dat de diagnose autisme niet gesteld is bij een werknemer(ster), wat vaak ook niet gebeurt. Dat kan betekenen dat de achtergrond van geschetste problematiek op de werkvloer niet onderkend wordt. Of misschien wel bekend maar verzwegen. Wat kan dan de rol van een coach zijn
Hallo,
ik wil het delen met mijn leidinggevende, ik zie collega ’s worstelen en niet begrepen worden.