Wat is structuur in coaching?

Structuur in coaching betekent dat je als coach een helder en geordend proces volgt om je coachee optimaal te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling. Het biedt je een logische en oplossingsgerichte denkrichting in plaats van dat je als coach hard na moet denken welke methode of oefening je nu precies in moet zetten.

Waarom is structuur zo belangrijk?

Een gestructureerde aanpak in coaching helpt je coachee om gericht te leren wat hij of zij wil leren. Dit geeft houvast en voorkomt dat er alleen maar op hoop van zegen iets geprobeerd wordt.

In plaats van overgeleverd te zijn aan toevalligheden en externe factoren, leert de coachee zelf grip te krijgen op lastige situaties en vertrouwen te hebben in de eigen kracht om oplossingen te bedenken.

Bovendien biedt structuur in je coaching:

  • Autonomie en eigenaarschap: je helpt jouw coachee om zelf oplossingen te bedenken en te testen.
  • Een duidelijk proces: je weet als coach hoe je het onderzoek samen met de coachee vormgeeft.
  • Creatieve ruimte binnen een kader: juist door een heldere structuur ontstaat er ruimte voor creatieve oplossingen en verrassende inzichten.
  • Rust en helderheid: zeker voor mensen met een sterk associatief brein, dat snel allerlei zijwegen inslaat, helpt structuur om de kern vast te houden en niet te verdwalen in details.

Hoe breng je structuur aan in je coaching?

Structuur in coaching bestaat uit verschillende elementen, waaronder:

  1. Een duidelijk gespreksmodel: door een vaste opbouw in je gesprekken zorg je ervoor dat zowel jij als je coachee weten waar jullie staan en waar jullie naartoe werken.
  2. Tools en methodieken: denk aan gespreksmodellen, werkbladen en materialen voor visuele ordening. Dit geeft een hele fijne houvast!
  3. Doelgerichte aanpak: je coachee werkt niet willekeurig aan iets, maar leert stap voor stap richting de gewenste uitkomst.
  4. Terugkerende evaluatie: regelmatig terugblikken en bijsturen voorkomt dat je vastloopt of afdwaalt.

De kracht van structuur voor zowel coach als coachee

Structuur biedt niet alleen houvast aan je coachee, maar ook aan jou als coach.

Je weet welke stappen je kunt zetten en hoe je het proces kunt begeleiden, zonder te verzanden in vage of losse gesprekken. Daardoor heb je zelf ook alle ruimte in je hoofd om met volle aandacht te luisteren en aan de sluiten bij je coachee. Dit maakt je coaching niet alleen effectiever, maar ook rustiger en overzichtelijker voor beide partijen.

Wil je leren hoe je met gestructureerde coaching technieken je coachees optimaal ondersteunt?

Doe mee met onze online autismecoachopleiding en ontwikkel jezelf verder als professional!

Leer praktische technieken, verdiep je in Autismecoaching en versterk je vaardigheden in een gestructureerd en inspirerend leertraject.

Schrijf je vandaag nog in via deze link!