Als autismecoach kun je meegaan met je klant, voordat je het weet ben je weer brandjes aan het blussen. Tijd en aandacht besteden aan dat wat niet het meest urgente en belangrijke probleem is.
Veel mensen met autisme kunnen moeilijk prioriteiten stellen
Stel je klant met autisme komt binnen, na even de ditjes en datjes besteed je een kwartier aan hoe afgelopen tijd is geweest, dan vraag je waar wil je het over hebben vandaag en er komt een onderwerp op tafel wat echt wel een issue is. Een ruzie, een misverstand, kritiek, een misser, iets wat niet lukt. Daar ga je met al je goede intenties op in en helpt het probleem op te lossen. Tot zo ver niets aan de hand. Denk je. Je klant is op dat moment tevreden, afronden en tot de volgende keer maar weer.
Ik deed mijn klanten tekort
Er was een moment toen ik nog een coachpraktijk had, dat ik ook zo een klant uitzwaaide. Hij glimlachte toen hij weg ging en bedankte me hartelijk. Maar ik bleef met een zwaar gevoel staan en keek hem na. Ik had hem niet goed genoeg geholpen. Wat ik voor me zag was zoveel meer potentie in hem, waar ik hem heen wilde brengen was iemand die z’n mannetje staat en precies weet wat hem energie geeft en energie kost. Zodat hij die partner, vader en collega kon zijn die hij wilde zijn. Ik besefte, met de beste bedoelingen deed ik hem tekort. Ik was hem niet aan het versterken, maar het werd er niet beter op. Dat wilde ik anders.
Het mocht anders, beter
Ik mocht opstaan, de regie pakken, zijn doel echt ownen, en alles in het werk stellen om hem daar te brengen. Niet door af te wachten of met hem mee te praten, hem de agenda te laten bepalen. Maar al mijn kennis en kunde zo in te zetten, dat hij wel dat prachtige doel wat hij voor ogen had kon bereiken. Wat daarna ook gebeurde. Maar, laten we nou eens uitzoomen. Kijken wat hier gebeurt. Want misschien herken je dit wel.
7 gouden vragen om jouw kansen in coaching bij autisme beter te benutten
#1 Is er een duidelijk resultaat waar jullie samen aan werken? Een onderliggend probleem wat uitwerkt op allerlei levensgebieden.
#2 Is het super helder waar de focus in de gesprekken op ligt. Hoe jullie daar stap voor stap aan werken?
#3 Weet de klant zelf wat het komende gesprek aan de orde gaat komen en hoe dat bijdraagt aan het grotere geheel?
#4 Heb je alles in huis, zodat je optimaal voorbereid bent en precies die interventie/opdracht/oefening kunt doen om echt progressie te boeken?
#5 Heb je de regie gehouden door je klant te helpen te bespreken wat er echt toe doet?
#6 Ben je op het scherpst van de snede geweest en heb je het gesprek steeds weer terug gebracht tot de essentie?
#7 Is de klant de deur uitgegaan met meer dan alleen het hart gelucht – dus een concrete actie waar die mee aan de slag kan om echt duurzame verandering te bewerkstelligen?
Coachen bij autisme op hoog niveau
Dat is de kunst van coachen bij autisme op hoog niveau – meesterschap zo je wilt. Dit high level coachen, helemaal afgestemd op volwassenen met autisme heb ik verheven tot kunst. In de online autismecoachopleiding heb ik dit helemaal uitgewerkt in how to’s.
Als je zo meester bent in het coachen bij autisme, hangt je klant aan je lippen, haalt ie de potentie eruit die erin zit, zo heeft ie een mooier en makkelijker leven. Niet pappen en nathouden, maar je klant groter houden dan hij is en hem te helpen om zichzelf te kunnen zijn. Dat vraagt wat van ons. Want ze komen bij jou om verder te komen, anders had ie het zelf wel gedaan.
Wil je ook meesterschap in je coaching bij autisme bereiken?
Als jij ook de kunst naar een hoger level wilt brengen, die recht doet aan je klant, het verschil wilt maken, dan nodig ik je uit voor om te kijken of de Online AutismeCoachOpleiding ook voor jou interessant is. Of je nu net wilt starten of al een rot in het vak bent. Deze opleiding brengt je naar meesterschap in het coachen bij autisme. Lees onderaan dit artikel voor meer informatie hierover.
Coachen gaat niet alleen om kennis
Zo vaak krijg ik terug van potentiële klanten dat ze al een coachopleiding hebben gedaan. Soms zelfs al gericht iets over autisme. Maar dat ze nu vooral kennis hebben maar nog niet precies weten HOE ze kunnen coachen. Sorry mensen, maar daarmee ben je geen autismecoach, maar heb je vooral kennis vergaard. Dat is de reden waarom onze autismecoachopleiding enorm praktisch is ingestoken. Een super concrete en heldere aanpak van coachen, zodat je precies weet wat je wanneer en waarom doet in je coachgesprekken. En dat ga je gelijk oefenen. Met de groep en met je proefklanten. En van daaruit krijg je ervaring en ga je weer een laag dieper. Zodat je die meesterschap kunt bereiken en steeds meer to the point kunt komen en steeds meer impact hebt in je coaching.
Wetenschappelijke kennis is niet alles
Want wat heb je aan wetenschappelijke kennis over autisme als je klant bij je komt en de shit in z’n leven aan je voorlegt en verwacht dat jij het oplost. Het gaat niet alleen om kennis. Het gaat om DOEN. Weten HOE je aan de slag gaat, waar je elk gesprek op let om tot de kern vh probleem te komen. Want het gaat vaak niet om die ruzie, dat misverstand, die ene belemmerende overtuiging. Als je weet HOE je adequaat kunt coachen, en je hebt de juiste tools in huis, dan kun je elk probleem van je klant duurzaam aanpakken. Stap voor stap. Zonder dat je daar zelf veel voorbereiding voor nodig hebt. En waarbij je klant zich helemaal erkent en herkent en zich opgelucht voelt omdat er eindelijk eens iemand is die het snapt.
Tot de kern komen lukt als jij leiderschap toont
Het vraagt andere vaardigheden om te coachen bij autisme.
Scherpe analyse, heldere coachvraag
Duidelijke strategie richting oplossing
Blijvende focus op het doel
De tijd die je samen eraan besteed en hoe je de tijd tussendoor besteed.
Ik help je daar graag bij.
Ook meesterschap in je coaching bij autisme bereiken?
Volg dan een van onze trainingen of opleidingen:
* Alle informatie over de online AutismeCoachOpleiding lees je hier: www.autismecoach.nl/online-autismecoachopleiding