Iedereen ervaart wel stress is de opvatting. Waarom zou stress dan voor mensen met autisme zo bijzonder zijn? Als je je in autisme herkent zijn er veel meer oorzaken die stressvol zijn. Bovendien is het omgaan met stress vaak lastiger en werken de ‘normale’ manieren niet afdoende. De impact van stress op het leven is enorm en wordt vaak onderschat.

 

Dagelijkse werkelijkheid

Stress is de dagelijkse werkelijkheid voor veel mensen met autisme. Op zich ervaart iedereen weleens stress. De een meer en vaker dan de ander. Mensen met autisme ervaren bijna allemaal permanent een hoeveelheid stress. Ze zijn bijna nooit helemaal stressvrij. Leven op zichzelf is dan al enerverend en kost veel energie. Een gezonde dosis spanning is nuttig. Het zet je aan tot actie, zorgt ervoor dat je alert bent. Maar te lang en te veel stress is slecht voor je gezondheid. Je raadt het al: stress is een groot probleem voor mensen met autisme. Rust helpen creëren bij je klant met autisme geeft op alle levensgebieden winst.

 

Stress

Stress is een vorm van spanning, die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door bepaalde reacties. Stress kan nuttig zijn. Denk aan hoe je je in druk verkeer gedraagt of tijdens een brand. Door een verhoogd stressniveau ben je alert. Te veel stress is niet handig. Dan blijf je té alert en ga je overreageren. Je blijft in een voortdurende staat van paraatheid.

Stress bij autisme

Mensen met autisme ervaren door deze stress vaak veel onrust en zijn steeds in een verhoogde staat van alertheid. De oorzaak ligt in een andere manier van informatieverwerking. Hierdoor raak je eerder overspoeld door alle informatie en prikkels. Doordat het lastiger is om prikkels en informatie te selecteren, komt dit heftiger binnen. Uit onderzoek (Autismecoach, 2012) blijkt, dat de grootste problemen van mensen met autisme de problemen in de omgang met andere mensen zijn, de overprikkeling, het moeilijk kunnen plannen, een hoge werkdruk en eenzaamheid door onbegrip en veranderingen. Al deze problemen leveren dagelijks een hoop stress op, waardoor leven met autisme soms meer op overleven lijkt.

Moeilijk te herkennen

Mensen met autisme zijn vaak geneigd om stress reactief te benaderen. Ze vinden het lastig om de signalen van stress te herkennen en over te gaan tot handelen zodat ze weer kunt ontspannen. Ze komen er bijvoorbeeld achteraf pas achter dat er stress is en wat het veroorzaakt.

Er zijn meer en andere stressbronnen waar ze last van hebben dan mensen zonder autisme. Denk aan de prikkels die anders en vaak heftiger binnenkomen, de moeite met het begrijpen van andere mensen en situaties, het omgaan met veranderingen en onvoorspelbaarheden.

Dat kan ervoor zorgen dat:

  • Ze zich vaak terugtrekken, mensen gaan vermijden waardoor ze zich eenzaam voelen.
  • Niet toekomen aan de dingen die ze graag willen doen.
  • Het gevoel hebben dat ze geleefd worden en niet weten wat ze eraan kunnen doen om weer grip te krijgen.
  • Zich onzeker voelen over hun kunnen.
  • In contact met anderen signalen missen waardoor gesprekken niet vlot lopen, er onbegrip ontstaat of zelfs conflicten.
  • Dat ze steeds meer behoefte hebben aan vastigheden, controleren en steeds minder flexibel worden.
  • Dat ze op hun werk niet presteren zoals ze graag zouden willen of van hen verwacht wordt.
  • Dat ze niet de partner, vader of moeder kunnen zijn die ze graag willen zijn.

Dat is heel frustrerend. Ik zie het in mijn dagelijkse praktijk steeds weer, als er meer rust en ontspanning in het leven is, mensen met autisme veel beter functioneren. De impact die meer rust op je leven heeft, is enorm.

Helpen naar rust

Als coach, therapeut of betrokkene zie je vaak wel dat er veel stress is en dat je klant rust nodig heeft. Maar hoe dan? Is het überhaupt wel mogelijk, rust bij autisme?

Ja! Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel aan stress bij autisme is te doen. Het is mogelijk om invloed uit te oefenen op de mate van stress en rust die in het leven is. Ook als je autisme hebt. Ik kan niet garanderen dat er geen enkele spanning meer in het leven zal zijn. Jammer genoeg niet. Maar ik kan jou als coach, therapeut of betrokkene wel veel goede strategieën en mogelijkheden aanreiken waardoor je je klant kunt helpen meer rust en minder stress te krijgen.

Omdat het onderwerp rust bij autisme zo belangrijk en waardevol is heb ik een stappenplan ontwikkeld voor meer rust en minder stress bij autisme. In mijn boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ vind je dit stappenplan uitgebreid beschreven.

Dit stappenplan of deze methode beantwoordt de volgende belangrijke vragen:

  1. Waaraan merkt iemand dat hij stress ervaart?
  2. Wat zijn precies de oorzaken van stress bij autisme?
  3. Hoe kan structuur hem helpen?
  4. Hoe kan de balans in inspanning en ontspanning verbeterd worden?
  5. Welke mogelijkheden heeft hij om beter met prikkels om te gaan?
  6. Hoe kan hij beter over stress en zijn grenzen communiceren?
  7. Hoe kan hij voorkomen dat hij steeds weer terugvalt?

Het is mijns inziens niet nodig dat mensen met autisme zo veel last van hun stress hebben. Want er zijn volop mogelijkheden om beter met stress om te kunnen gaan en rust te ervaren. Ook bij autisme. Bij autisme werkt het alleen allemaal net even anders dan bij mensen zonder autisme.

Wil je ook weten hoe je kan helpen naar meer rust en minder stress bij autisme?

Schaf dan het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ aan en ga er ook mee aan de slag.

Klik hier om het boek direct te bestellen, dan heb je het morgen in huis.

In dit boek ontdek je:

  • Een simpele formule van 7 stappen om meer rust en minder stress bij autisme te ervaren.
  • Hoe je met slimme manieren je stress beter kunt hanteren en burnout kunt voorkomen.
  • Praktische tips en manieren voor rust in je hoofd waar je de rest van je leven profijt van hebt.

 

Karin over het boek

Lees hier wat Karin Simonis, Autismecoach over het boek Meer rust en minder stress vertelde:

 “De 7 stappen die in het boek beschreven worden geven een heldere, overzichtelijke en complete route weer naar meer rust. In mijn praktijk als autismecoach merk ik dat het voor klanten erg prettig is om zo gestructureerd stap voor stap te kunnen toewerken naar meer rust. Het komt geregeld voor dat klanten al bepaalde onderdelen van het stappenplan kennen, maar niet het geheel en niet zo gedetailleerd en praktisch als dat hier omschreven wordt. Daarbij is het naast de coachingsgesprekken en prettig leesbaar naslagwerk. Gesprekken kunnen intensief zijn en dan is het fijn voor de klant om de theorie thuis nog eens na te kunnen lezen.

Ook al zijn de situaties anders, wat ik bij al mijn klanten terug zie, is dat ze meer gevoel van invloed krijgen op hun leven, ze worden minder overspoeld door alles wat gebeurt. Ze weten makkelijker wat ze kunnen doen als er toch weer iets heftigs gebeurt. Een andere grote winst is het beter kunnen aangeven van grenzen. Partners en ouders raad ik aan om het boek te lezen, zodat het ook voor de directe omgeving duidelijker en rustiger wordt.

Als autismecoach vind ik het heel prettig om deze methode als leidraad te gebruiken. Zo weet ik zeker dat ik mijn klanten een complete eigen handleiding naar een prettig levenstempo bied.

Marja heeft met dit boek haar expertise en praktijkervaringen zeer toegankelijk gemaakt voor zowel mensen met autisme, hun directe omgeving en zeker ook voor autismecoaches. Ook als je al veel ervaring hebt, juist omdat het boek zo compleet is.”

 Karin Simonis-Wigbels, Gecerticeerd Autismecoach, Mooi Life Coaching

 

Wil je gratis de eerste stap naar meer rust

in je mailbox ontvangen? Klik dan hier.