In steeds meer organisaties werken wel een of meerdere medewerkers met (kenmerken van) autisme. Wellicht herken jij je zelf in de kenmerken van autisme, geef je leiding aan iemand met autismekenmerken of heb je iemand in je omgeving.
Soms is er openheid op het werk over autisme en zijn er goede gesprekken mogelijk. Bij veel anderen wordt er (bewust) niet over gesproken. Uit angst voor stigma’s, ontslag of onbegrip. Regelmatig lopen mensen met autisme vast op hun werk. Een burn-out ligt op de loer of is aan de orde. Ze vragen zich af wat ze zelf kunnen doen om hun hoofd boven water te houden, hun baan te behouden, kunnen doorgroeien naar een functie waarin meer voldoening wordt ervaren.
Aan de andere kant zie ik dat er leidinggevenden zijn die worstelen met hun medewerker met (vermoedelijk) autisme. Veel normaal en hoger begaafde mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen, functioneren uitstekend. Anderen worden als lastig in de omgang ervaren, presteren onder hun niveau, vallen regelmatig uit of lijken niet mee te werken. Leidinggevenden herkennen kenmerken van autisme vaak wel, maar een gesprek erover is niet altijd mogelijk. Ze vragen zich af of ze die ene medewerker wel goed aansturen. Waarom werken de gebruikelijke manieren voor de aansturing niet? Hoe kunnen ze uitval en stress voorkomen zodat ze die talentvolle medewerker met (vermoedelijk) autisme toch vast kunnen houden?
Autisme is aan de buitenkant niet zichtbaar. Normaal en hoger begaafde mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen zijn vaak slim, creatief, loyaal, echte doorzetters. Ze hebben vaak last van situaties die onduidelijk of onvoorspelbaar zijn. Ze raken gestrest van geluiden, werkdruk en veranderingen. In sociale situaties en in samenwerkingen komen ze vaak terughoudend over en kunnen er miscommunicaties zijn. Ook het moeite hebben met het plannen en organiseren van hun werk komt vaak voor.
Een medewerker met autisme hebben in je team is niet per definitie een probleem. Ik ken veel voorbeelden van mensen die, met autisme, een prima baan hebben en geweldige prestaties leveren. Die, net als mensen zonder autisme, weten dat ze bij bepaalde aspecten wat extra hulp nodig hebben. Die, net als iedereen, zich onzeker voelen in bepaalde situaties en grenzen hebben in hun kunnen. Die zich kennis, vaardigheden en hulpmiddelen eigen maken om zich te ontwikkelen en effectiever te worden.
In de praktijk blijkt dat er een uitstekende samenwerking kan ontstaan, waarin een medewerker met autisme prima kan floreren. Waarin de leidinggevende zich niet onzeker of gefrustreerd voelt, maar weet wat hij kan doen in de aansturing en begeleiding van zijn medewerker. Dat hoeven lang niet altijd ingewikkelde of moeilijke dingen te zijn. Een open klimaat om autisme en de daarbij horende uitdagingen te bespreken is daarbij een belangrijke voorwaarde. Als de medewerker zich openstelt om in gesprek te gaan over mogelijkheden en onmogelijkheden, behoeften en uitdagingen. En de leidinggevende zich kennis over het autisme eigen maakt, oprecht geïnteresseerd is en wil leren hoe hij of zij de medewerker beter kan aansturen. Door bijvoorbeeld goed te luisteren en vragen te stellen over wat de medewerker nodig heeft. Zodat het talent benut wordt en zij waardevolle bijdragen kunnen leveren aan de organisatie en de maatschappij.
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Ik ben van mening dat er nog veel winst valt te behalen in de samenwerking tussen leidinggevende en medewerker met autisme. Daarom heb ik een onderzoek uitgevoerd naar het leidinggeven aan een medewerker met vermoedelijk autisme en tegelijkertijd een onderzoek naar het leiding krijgen door een medewerker met vermoedelijk autisme.
Hallo,
Ik ben een jongeman van 30 lentes jong en werk momenteel met behoud van uitkering in een lijstenmakerij.
Daar werken mensen met verschillende ‘stoornissen’ (maar vooral veel mensen met (vermoedelijk) autisme of een vorm daarvan) samen.
Door duidelijk structuur aan te brengen, overzicht te scheppen en ook door begeleiding op persoonlijk vlak verloopt de samenwerking tussen medewerker en leidinggevenden over het algemeen soepel.
Zelf heb ik ADD en (vermoedelijk) PDD-NOS.
Als ik een ‘punthoofd’ krijg kan ik met een afgesproken teken aangeven dat ik even een paar minuten voor mezelf nodig heb. Ik kan dan even naar buiten, even roken en wat water drinken. Na een paar minuten komt er dan een leidinggevende ook naar buiten om te kijken hoe het met me gaat en wat er aan de hand is.
Vragen worden rustig gesteld, ik krijg de tijd om de vraag te verwerken, een antwoord te genereren en te antwoorden alvorens er een vervolg vraag gesteld wordt.
Voor mij werkt dit goed.
Nu nog leren accepteren dat ik de rest van mijn leven moet leren omgaan met deze afwijking…
Ik ben er pas een paar maanden achter dat ik dit heb…
Mijn naam is Mascha. Ik ben 35 jaar. 17 jaar geleden ben ik gediagnosticeerd met ADD. Ik heb me altijd zo “normaal mogelijk” gedragen. Dik is aardig gelukt. Ik heb een man, zoon van 12 jaar. Een goede baan met leidinggevende functie. Niks aan de hand dus. Maar dat klopt niet helemaal. Mijn baan kost mij elke dag veel meer energie dan gewenst. Mijn eigen leidinggevende geeft aan moeite te hebben met mijn gedrag als er “iets” veranderen moet. Mijn collega’s geven aan dat ik dominant ben. Mijn vrienden willen meer contact waar ik juist wil minderen. De werknemers onder mij zijn tevreden. Ik ben duidelijk en correct. Soms (zeggen ze) wel erg direct maar een ieder die goed functioneert heeft mij graag als leidinggevende. Waarom ik op kantoor tegen muren en mezelf op loop is me eigenlijk een raadsel. Het zou zo makkelijk zijn om bepaalde structuren te volgen. Ook voor hun, maar dat zien ze niet. Hierdoor heb ik dagelijks confrontatie want ik laat niet los aan wat logisch is. En dat vind ik zelf best logisch. Toch zoek ik hulp. Want dit houd ik geen jaren meer vol. En dat is jammer want ik ben goed in mijn werk.
Jammer dat de focus weer ligt op leidinggeven AAN autisten, en niet op leidinggeven als autist. Er lijkt een blinde vlek te zijn voor mensen met autisme in leidinggevende functies, wat impliciet communiceert dat mensen met autisme geen leiding zouden kunnen geven (in de ogen van niet-autisten). Als leidinggevende met autisme voel ik me niet gezien en heb ik moeite om bruikbaar advies te vinden over hoe je leidinggeeft aan niet-autisten. Normale cursussen leidinggeven passen niet bij mij, omdat mijn interne logica fundamenteel afwijkt.
Hi Autist leidinggevende hierboven. Kunt u cursussen over leidinggeven met autisme voorstellen. Ik heb al jaren ambities, maar ook sinds een paar jaar de diagnose Autisme en ADHD.
Wat als je zelf geen autisme hebt, maar dat bij je leidinggevende vermoedt door de manier waarop je voortdurend vastloopt in miscommunicatie, terwijl beiden van goede wil zijn in de werkrelatie? Ik heb autisme in mijn omgeving, heb zelf tests ondergaan en heb geen autisme. Collega’s mijden leidinggevende in samenwerking.
Zijn er onderzoeken bekend over leiding krijgen van mensen met (vermoedelijk) autisme?