Stel er komt een potentiële klant op je pad en die zegt: “Joh, ik loop zo tegen de relatie met mijn partner aan (of met mijn collega, kind of vriendin)”. Of er wordt verbinding gemist: “Mensen geven mij als feedback dat ze geen contact met me kunnen krijgen”. Er is onbegrip, misschien een partner die het woord ‘scheiding’ regelmatig gebruikt. En de persoon met autisme wil daar graag op gecoacht worden. Wat gaat er dan door je heen? Voel jij dat je kunt helpen? Of heb je ook van die stemmetjes in je hoofd die zeggen: “Ja, maar ik ben geen psycholoog / relatietherapeut. “Ik heb daar nooit voor gestudeerd” ‘Ik wil het wel goed doen.’ ‘Stel dat ik het verkeerd aanpak, dan help ik ze van de regen in de drup.’ ‘Straks…’  

Ben jij de aangewezen persoon om te helpen?

Ik denk, of ik wéét dat het heel veel voldoening geeft om mensen met autisme te helpen bij dit soort vraagstukken. Het is ook helemaal niet raar dat dit soort vraagstukken op je pad komt. Want als we kijken naar de symptomen van autisme:
  • de moeite met inlevingsvermogen,
  • de moeite met wederkerigheid,
  • het herkennen van lichaamstaal,
  • het ontwikkelen, handhaven en begrijpen van sociale relaties.
Dat zijn allemaal aspecten die genoemd worden in de diagnostiek van mensen met autisme.

Bij autisme werkt het allemaal net even anders

Nu weet ik dat je denkt dat het heel goed mogelijk is voor jou om hierbij te helpen. Want wat heb je hiervoor nu zelf in je rugzak? Misschien denk je wel: “Ach, met m’n Jan boerenverstand kom ik best een eind en laat ik eens een boekje lezen, misschien dat ik wel het een en ander aan tips kan geven”. Maar bij autisme werkt het allemaal net even anders. Het is niet een kwestie van een boekje volgen zoals dat voor mensen zonder autisme werkt. Nee, mensen met autisme willen graag kennis hebben. Die willen graag geïnformeerd worden zodat ze een compleet plaatje krijgen van wat anderen van hen verwachten en wat zij ook realistisch van anderen mogen verwachten. En hoe verhouden zij zich tot elkaar? Dat zijn allemaal vraagstukken waar zij mee rondlopen. Daarnaast zoeken zij naar concrete handvatten waarbij ze echt de tools, de ideeën en de mogelijkheden aangereikt krijgen om hun relaties te verbeteren.

Betere relaties

In het coachprogramma ‘Betere relaties’ die ik ontwikkeld heb, zijn dat juist dé aspecten die aan bod komen. Wat dat betreft hoef je het wiel niet meer zelf uit te vinden, dat heb ik al voor je gedaan. Ik heb jarenlang mensen gecoacht op het gebied van relaties. En deze ervaringen, kennis en ideeën die ik hier de afgelopen tien jaar in heb opgedaan, draag ik ook graag weer aan jou over. Zo kun je aan de hand van een stappenplan je klant weer helpen om toe te werken naar betere relaties. Of het nu een collegiale relatie, een partnerrelatie of een vriendschappelijke relatie is, de stappen die je doorloopt zijn hetzelfde met daarin specifieke elementen die voor de situatie van jouw klant van toepassing zijn.

Aan de slag met een kant-en-klaar stappenplan

Vind je dat interessant? Denk je: “Dat is handig, daar zou ik ook graag gebruik van willen maken?” Om met een kant-en-klaar stappenplan aan de slag te gaan waarbij je zelf de flexibiliteit hebt om je eigen know-how, kennis en ideeën toe te voegen maar waarbij je het niet meer zelf helemaal opnieuw hoeft uit te vinden? Neem dan contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken hoe dit coachprogramma ‘Betere relaties’ ook jou zou kunnen helpen in je eigen praktijk. Met als doel dat steeds meer mensen met autisme gewoon lekker kunnen leven in plaats van het gevoel te hebben dat ze alsmaar aan het óverleven en aan het worstelen zijn. Ik gun dat heel veel mensen met autisme, maar ik heb jou daarbij nodig. Vind je het interessant om hiermee aan de slag te gaan? Ga dan naar www.autismecoach.nl en kijk wat daar de mogelijkheden zijn.