Zo af en toe komt er zo’n mail waar mijn hartslag razendsnel van omhoog gaat. Haatmails noem ik ze. Ik zou eraan gewend moeten raken want als je ze regelmatig krijgt dan doet het je minder. Niets is minder waar.
Laatst was er weer zo een: ‘Leg mij eens DUIDELIJK uit waarom u geld wilt verdienen aan mensen met autisme!!!’
Geld verdienen in de zorg
Alsof ik een geldwolf ben die miljoenen binnenhark en daar een droomvilla met privé-zwembad midden in het bos van koop, een dikke Porsche Cayenne onder mijn kont heb en snoepreisjes maak naar de Caribbean.
Tsja, want geld verdienen in de zorg is nog steeds wel een dingetje. Had ik een fabriek waar ik hippe fietsen maakte en verkocht en daarmee miljoenen zou verdienen dan zou het allemaal minder erg zijn. Ook dan zouden er mensen zijn die zouden zeggen: Mot dat nou?! Doe maar normaal. Wie denk je wel niet dat je bent.
Verhalen in de media
Nee, geld verdienen aan het helpen van anderen, da’s toch echt wel wat anders. We kennen de verhalen. Zorgaanbieders die met de PGB’s van hun cliënten aan de haal gingen, waardoor ineens elke budgethouder verdacht was van misbruik van de PGB-gelden. We kennen de verhalen van mensen die grote bedragen verduisterden. Onder het mom van helpen.
Maar come on! Let’s get real! Dit zijn de verhalen die in de media rondwaren en breed uitgemeten worden. Denk je nou echt dat elke coach op de hoek die iemand anders helpt met zich ontwikkelen, het aanleren van vaardigheden, het overwinnen van onzekerheden en stress een monster is dat alleen maar denkt aan geld, geld, geld en nog eens geld?
Coaches hebben een passie om te helpen
De meeste coaches die ik ken zijn helemaal geen ondernemers in hart en nieren. Ze hebben een passie om anderen te helpen. Daarvoor zeggen ze hun baan op. Investeren in persoonlijke ontwikkeling zoals een coachtraining. Huren iemand in om een website voor ze te maken. Leren hoe ze moeten ondernemen zodat er ook klanten op hun pad komen die ze kunnen helpen.
Hoe denk je anders dat zij brood op de plank krijgen? Liefdedienst oud papierwerk is niet voor iedereen weggelegd. In Nederland moeten we steeds meer onszelf bedruipen. Zorgverzekeraars vergoeden vrijwel niets meer, de regels om wel in aanmerking te komen voor vergoedingen veranderen ze steeds zodat het voor de eenpitters in ieder geval niet haalbaar is om eraan te voldoen.
En lang leve de WMO met zijn zorg dichtbij en volop keuzevrijheid en mogelijkheden? Laat me niet lachen. Het is te zot voor woorden. Je mag blij zijn als het PGB je gegund wordt. Dan moet je wel het spel kennen en de juiste taal en argumentatie kennen, je super assertief opstellen en met een goed plan komen of geluk hebben de juiste consulent te treffen. Tsja, dat is niet voor iedere Jan met de korte achternaam.
Hulp kost geld
Maar goed. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat hulp gewoon geld kost. En goede hulp kan meer geld kosten. Speciale hulp ook. Omdat dit specifieke kennis, vaardigheden en tools vraagt die mensen niet vanzelf aangewaaid krijgen.
Hoe vaak ik wel niet gezegd heb hoe handig het zou zijn om een chipje in je hoofd te kunnen stoppen en dan ineens alles wist over onderwerp X….
Maar stel nou…
Dan had ik niet met het zuur verdiende geld elk dubbeltje omdraaiend kunnen investeren in al die waardevolle trainingen, boeken en ervaringen.
En dan waren er nu geen in mijn methodiek opgeleide coaches die overal in het land mensen met autisme heel goed kunnen helpen en daar ook hun baan voor opzeggen omdat ze daar hun boterham mee verdienen. Met helpen. Helpen. Gewoon vanuit je warme hart mensen met autisme helpen.
Wat een gemis voor de wereld
Je moest eens weten wat ik, en met mij vele anderen, gratis weggeef. Gewoon voor niets, nada, nothing. Steken wij daar de vlag voor uit? Paraderen we daarvoor rond: Kijk ons eens?! Tuurlijk niet. We doen wat nodig is. En verdienen daar ons brood mee. Net als de automonteur, de leraar, de IT-er, de kapper en de ambtenaar van bouw en woningtoezicht.
Wil jij ook…?
> Wil je graag specifieke expertise hebben waarmee je klanten met autisme het beste helpt om snel resultaten te behalen?
> Wil je een bewezen aanpak waarmee je klanten met autisme(kenmerken) effectief helpt burnout te voorkomen en (werk)relaties soepeler te laten verlopen?
Er zijn heel veel goede mogelijkheden om m/v met autisme te helpen burn-out te voorkomen en relaties thuis en op het werk beter te laten verlopen. Hierdoor kunnen ze succesvol zijn in gezin, op het werk en in de maatschappij.
Waardoor ze beter inzetbaar zijn, hun carrièrekansen verbeteren, productiever zijn, goed samenwerken met collega’s, beter functioneren in het gezin.
Herkenbaar? Dan is een Strategiegesprek iets voor jou!
In dit gesprek krijg je waardevolle ideeën en inspiratie over het volgende:
- Hoe je een succesvolle coachpraktijk opbouwt, met de beste en leukste klanten werkt en daar goed mee kunt verdienen.
- Wat ervoor nodig is om mannen en vrouwen met autisme snel en effectief te coachen naar prachtige resultaten.
- Waar er ruimte is voor groei in jouw skills als topcoach voor m/v met autisme.
Voor wie is dit gesprek?
Dit gesprek bieden wij je gratis aan. Het is uitsluitend bedoeld voor ambitieuze coaches die werken met mannen en vrouwen met autisme en die heel graag de volgende stap willen zetten. Die echt een expert willen worden in het effectief coachen bij autisme. En die beseffen dat groeien met je bedrijf om investeringen in tijd, energie en geld vraagt.
Herkenbaar! Mooi verwoord:D
Als persoon met autisme kan ik een minder zichtbare vorm van “geld verdienen” aangeven: bijvoorbeeld in de vorm van niet aan bod komen voor salarisverhoging omdat je als persoon met autisme niet in de smaak valt bij de baas of bij collega’s. Als je de waarheid zegt en niet kunt slijmen, dan bereik je weinig of niks. Een andere vorm is de drempel die men opwerpt tijdens het proces om een PGB aan te vragen in de vorm van medewerksters die net aan het woord autisme kunnen spellen, maar meer ook niet. Het PGB-ontmoedigingsbeleid bestaat officieel niet, maar de praktijk leert dat dit toch anders is. Men zet zich vooral in voor mensen die in de smaak vallen. Hoe moet je dat als persoon met autisme veranderen? Liegen, schone schijn en bedriegen zijn niet aan mij besteed.
Het is maar logisch dat je verdient aan coaching als je een praktijk opzet. Ik zou het wel interessant vinden waarom iemand erbij komt om dat in vraag te stellen. Volgens mij heeft dat minder te maken met jouw verdienmodel, en eerder met psychologische worstelingen en weerstand tegen coaching van de vraagsteller zelf.
Net zoals het volgens mij het wel duidelijk is volgens welke methodiek je werkt binnen jouw coaching. Op zich is dat volgens mij zelfs niet eens belangrijk mocht ik bij jou aankloppen voor een traject of voor vorming (als professional).
Ik ben zelf in begeleiding bij een oplossingsgerichte autismecoach (die daarnaast ook orthopedagoge is), en ben daar heel tevreden over. En ik vind het meer normaal dan zij daar goed voor vergoed wordt. Voor mij is dat een (langetermijn) investering, niet alleen in mezelf (mijn welzijn) maar ook in het welzijn van mensen in mijn omgeving.
autisme wordt ook tegen mensen gebruikt en zorgt ervoor dat mensen niet verder kunnen met hun carriere. Het is een verneukeratief systeem