‘Wat is dat voor geluid’, zeg ik hardop. Irritatie welt in me op. Mag ik nou nooit eens rustig slapen. Gewoon een nacht lang ongestoord slapen. Zonder geliefden die bewust of onbewust geluiden produceren die mij wakker maken…

‘Kgggg, prrrrr’, klinkt het nogmaals. Ik kijk op m’n wekker. 01:03 ontwaar ik zonder bril. Terwijl ik het geluid probeer te begrijpen, schiet manlief in de benen en trekt een sprintje naar de zolderkamer. ‘Beng, klonk, prrrrrt’ hoor ik even later. Ik luister en lig verstard. Moet ik gaan helpen? Ik hoor geen hulpgeroep en het geschuif en gedoe blijft klinken. Twee lange minuten lig ik met hartkloppingen te wachten. Dan komt hij weer binnen.

‘Je hebt ons gered, Marja’, zei hij met emotionele stem.

‘Huh? Hoezo heb ik ons gered?’ Dan ruik ik de brandlucht die met hem de kamer inkomt.

‘De radio is ontploft, dat hoorde je. Hij smeulde op de kast en de hele zolderkamer staat blauw van de rook.’

Shit, ik ben al bijna uit bed. Waar hebben we de brandblusser ook alweer? De kinderen, zijn ze wel veilig? Er ligt er ook één op zolder te slapen aan de andere kant. Gelukkig heb ik m’n telefoon hier om 112 te bellen…

‘Rustig maar’, stelt manlief mij gerust. ‘Het is oké. De stekker is eruit en er kan niets meer gebeuren.’ Ja maar… alle rampscenario’s schieten alsnog voorbij.

Na een paar keer kijken en het gewraakte apparaat buiten op de betontegels gelegd te hebben, zak ik weer langzaam in sluimertoestand.

Dank aan mijn opmerkzaamheid overdag en dus ook ’s nachts…

En m’n oren die zoveel geluiden opmerken, dankzij grote en kleine kinderen die nog wel eens wat uitspoken op momenten dat het eigenlijk slaaptijd is ;-).

85% van de mensen met autisme zijn ook overgevoelig op de oren. Soms een zegen omdat het je kan redden van brand, zoals bij mij gebeurde. Vaker een last omdat je er overprikkeld van kan raken als je niet weet hoe je er goed mee om kunt gaan.

Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om thuis en op het werk overprikkeling te voorkomen. En te leren hoe je er beter mee om kunt gaan.

Bijvoorbeeld door mijn zelfhulpboek over Meer rust en minder stress bij autisme. Ga er zelf mee aan de slag of neem het boek mee naar je behandelaar en vraag of je er samen mee aan de slag kunt. Dat wordt steeds vaker gedaan hoor ik uit betrouwbare bronnen.

Ben je professional en voel jij ook dat er volop mogelijkheden zijn om mensen met autisme te helpen om overprikkeling te voorkomen? En wil je graag weten welke praktische methode hiervoor effectief is? Wil je inspiratie opdoen samen met een groep coaches met hart voor autisme, waardoor jij nog krachtiger wordt in je coaching?

Kom dan ook naar de eendaagse trainingsdag waarin je ontdekt hoe je krachtig kunt coachen bij autisme. Lees hier meer en meld je vandaag nog aan.