Vorige week reed ik door het prachtige, witte winterlandschap naar Driebergen. De lucht was grijzig, terwijl het naast de snelweg hel oplichtte door de sneeuw. Af en toe kwam de zon erdoorheen en raakte ik betoverd door het uitzicht. De bomen waar de sneeuw op lag en een sliert sneeuwvlokjes die er door de wind vanaf waaiden. Eigenlijk heb ik een hekel aan sneeuw. Maar zo, veilig in de auto kan ik er reuze van genieten.

Leren over online marketing

Ondertussen luisterde ik naar een online les over online marketing. Want ik was onderweg naar niemand minder dan Aartjan van Erkel. De beste coach die ik hier in Nederland over ken. Steeds weer word ik geraakt door zijn fantastische copywriting en denk dan: dit wil ik ook zo kunnen! Dus ben ik bij hem in de leer. Ik ontdek het verschil tussen teksten die klinken als Eindhovens carnaval en teksten die zijn als Braziliaans carnaval. Met lekker veel glitters, bling bling, de drama die ervan af druipt en overgoten met pittige sambal.

Op zo’n moment ben ik zo blij dat ik ondernemer ben. Ik doe wat ik leuk vind en geniet met volle teugen. Als ik aan anderen wel eens vertel wat ik doe en wat ik meemaak dan krijg ik jaloerse en vreemde blikken. 12 jaar geleden had ik ook niet gedacht dat ik zou doen wat ik nu doe.

Maar dan… plotseling lichten er allemaal rode remlichten voor mij op en ineens is de vaart eruit. Ik trap vol op de rem en voel de ABS onder mijn voet kraken. Zijn best doende om mij op tijd te laten stoppen, zonder in contact te komen met een voorganger of achterligger. Mijn hartslag schiet omhoog. Mijn handen omklemmen het stuur en ik houd mijn adem in. Nee!!! Ik schreeuw in mijzelf. Neeeeee!!! Ik wil geen botsing!

Het leven overhoop

Zo’n 30 jaar geleden, ik was nog maar net een tiener, haalden mijn vader en ik mijn moeder en opa op die net een pittige aanrijding hadden gehad. Ik zie het nog zo voor me. Ik was mijn vader aan het helpen bomen weg te halen van ons bouwperceel, zodat we ons nieuwe huis konden gaan bouwen. Mijn vader in shock, mij noodzakelijkerwijs meenemend naar de plek des onheils. Het was het moment dat het leven van mijn moeder, ons gezin en daarmee ook mij enorm heeft veranderd. De modezaak die ze had, was net verkocht en een nieuwe fase stond voor de deur. Al die dromen en idealen… Die vielen allemaal in duigen.

Een kort, cruciaal moment waarop het leven compleet overhoop wordt gehaald en een totaal andere richting krijgt dan je voor ogen had.

Wat maakt jou uniek?

Gelukkig ben ik er vorige week zonder kleerscheuren, krassen en deuken vanaf gekomen. Maar in een split-second had ook mijn leven overhoop kunnen liggen. Had ik mijn leven dan zo geleefd als ik wilde? Was ik een goede partner, moeder, kind geweest? Had ik mijn dromen nagejaagd? Mijn talenten verzilverd? De rest van de rit hield ik nog wat last van bibbers. De adrenaline zakte langzaamaan weer en de stem van Aartjan ging ondertussen gewoon door. Over wat je uniek maakt en welke bedrijven daar een goed voorbeeld van zijn. Over koeien die bier krijgen, Bach te horen krijgen en gemasseerd worden voor de slacht, zodat hun vlees mooi gemarmerd is. Echt, ik lieg het niet. Ik had er nog nooit van gehoord.

Durven vertellen waar je goed in bent

Dat is pas onderscheidend. Die vraag krijg ik ook wel eens, als coaches overwegen om deel te nemen aan de AutismeCoachOpleiding. Het zijn coaches die moeite hebben om klanten te krijgen. Die naast de telefoon zitten te wachten tot er een klant naar hun toe komt vliegen. Ze hebben kennis van autisme en kunnen wel het een en ander. Ze denken dat ze best wel wat kunnen, maar hun marketing is prutswerk. Ze rommelen maar wat aan. Durven niet te vertellen waar ze goed in zijn. Zijn bang om op te scheppen. Wat zullen anderen wel niet zeggen? Ze durven de telefoon niet te pakken. Ze zijn geen ondernemer, zeggen ze. Ze laten zich door partner en vrienden ompraten. Hun verlangen om een eigen coachpraktijk wordt de grond ingeboord en hun passie ervoor bloedt dood. ‘Blijf jij maar gewoon in loondienst, dat is veel veiliger en beter.’ ‘Je bent geen ondernemer dus dat wordt toch niets.’ Arch! ‘Ach schat, wat leuk dat je dat wilt doen, doe het er maar bij voor de hobby. Het geld hebben we niet nodig.’ Bam! Weer een deksel tegen de neus. Blijf maar lekker afhankelijk van het inkomen van je partner. Die verdient toch meer.

Maar als er dan zo’n moment is dat je geconfronteerd wordt met de eindigheid van het leven. Als je leven een wending krijgt die ‘ik doe het later wel eens’ niet meer mogelijk maakt? Hoe kijk je dan terug? Baal je er dan van dat je het niet op z’n minst geprobeerd hebt?

Kei-goed coachen bij autisme én zakelijk succes

In de AutismeCoachOpleiding krijg je een combi van kei-goed coachen bij autisme en leer je hoe je daar ook zakelijk succesvol mee kunt zijn. De deelnemers leren hoe ze zich uniek kunnen onderscheiden. Zoals die veehouder met zijn bier, Bach en massage. De autismecoaches leren hoe ze een goede website kunnen maken die wel klanten aantrekt waardoor klanten een intakegesprek aanvragen.

Die prutsen niet maar wat aan. Die zitten niet te zeuren of ze wel PE-punten voor de opleiding krijgen. Die zeggen niet ‘ik durf het niet’ of stellen het uit tot sint-juttemis. Die zeggen niet ‘het is te duur’. Want zij willen leren van de besten. Net als ik. Omdat ze gelukkig worden van een eigen praktijk om daarin mannen en vrouwen met autisme heel goed te helpen. En daar een goede boterham aan verdienen.

Ze leren in de AutismeCoachOpleiding dat autisme helemaal niet ingewikkeld is. Omdat ze de juiste kennis en vaardigheden en tools in huis hebben. Daar investeren ze in. Ook al moeten ze het geld lenen of gespreid betalen. Door de keuze van een eigen praktijk is hun route helder. Gaan ze de wereld in met hun boodschap. Dan komen de klanten op hun af. Omdat ze het zelf goed voor elkaar hebben.

Goede autismecoaches die écht goed kunnen helpen

Ze kunnen meeliften op 12 jaar zichtbaar zijn van mijn kant. Mijn methodes die met korte trajecten meer effect hebben dan andere methodes. Zij kunnen gebruik maken van mijn tienduizenden euro’s aan investeringen in kennis en vaardigheden. De lessen die ik heb geleerd van toppers als Aartjan, die ik graag weer doorgeef. Voor een hele schappelijke prijs. Omdat er veel meer goede autismecoaches nodig zijn, die écht goed kunnen helpen. Dat is wat mij drijft.

Het is wat Martine Scharp deed. Onlangs nam ik een podcast met haar op. Anderhalf jaar geleden waagde ze de stap naar zelfstandig autismecoach. Nu heeft ze het zo druk, dat ze een wachtlijst heeft. Zo’n 80% van haar klanten zijn met haar in contact gekomen via de pagina voor gecertificeerd autismecoaches op autismecoach.nl. Hoe cool is dat?

Beluister hier de podcast voor Martines verhaal.

Wil jij ook een succes van je autismecoachpraktijk maken?

Heb je je KVK briefje al in handen? Wil je niet een beetje prutsen, aanrommelen en afwachten tot er eindelijk eens klanten op je pad komen. Maar binnen een jaar een expert worden in het effectief coachen bij autisme. En natuurlijk besef je dat dit om een investering in tijd, energie en geld vraagt. Als jij je hierin herkent, dan ga ik graag met je in gesprek!

Meld je dan hier aan voor een strategiegesprek.