Onlangs sprak ik Peter over een coachingstraject wat hij had met een van zijn cliënten. Hij schetste de situatie voor me van een gezin met een volwassen zoon met autisme, waar autisme niet bespreekbaar is. De jongeman, we noemen hem voor het gemak Hans, zat al jaren thuis, had een verstoord dag-nachtritme en afspraken maken kon hij niet. Want 9 van de 10 keer lag hij te slapen en kon hij niet zijn bed uitkomen. Vaak kwam hij dus aan de deur voor een afspraak en ging onverrichter zake weer naar kantoor. Uit bed halen had geen zin, want dan was er geen land mee te bezeilen. Moeilijke situatie, of niet? Peter had het er ook knap lastig mee en wist ook niet meer wat hij ermee aan moest, anders dan pappen en nathouden.

Kippenvel-moment

Toen vertelde Peter me dat het moeder recent één keer gelukt was om een afspraak te maken en dat Hans deze afspraak ook nagekomen was. Ze zouden als gezin een dagje uit en moeder instrueerde Hans dat hij op deze dag om 8.00 uur klaar zou staan om mee te gaan. Punt! Dat is duidelijk. ‘Oké, ik zal het proberen’, had Hans gezegd. En wat denk je? Om 8.00 uur stond hij klaar!

Dat zijn voor mij van die kippenvel momenten. Yes! Dit is het! Soms zijn het van die kleine bewijzen die jou als coach goud in handen geven. Want kennelijk kan Hans het wel, als de aanpak en instructie goed is. Samen met coach Peter zoomde ik in op deze situatie die duidelijk succesvol was. Hierdoor kon hij vanaf dat moment een andere aanpak gaan hanteren die ervoor zorgde dat ook in de toekomst Hans vaker zijn bed uit komt en langzamerhand zijn leven weer op kan pakken.

Een succesvolle autismecoach is een kei in aansluiten, structuur aanbrengen en weet hoe hij/zij aan de juiste knoppen draait om resultaat te bereiken.

Een van de dingen die Peter nu doet in contact met Hans (en zijn andere cliënten) is écht de regie pakken. En ook moeder leren hoe zíj meer de regie kan pakken. Duidelijk zijn in haalbare grenzen en verwachtingen. Die stellig neerzetten en volhouden. En er dan op vertrouwen dat hij ze nakomt. Bevestigen dat hij het kan.

Zo kan Hans weer grote stappen maken naar een succesvol leven waar hij zich lekker voelt en geniet van het leven. Dan kan hij weer aan de studie of aan het werk. Hij kan weer floreren in zijn vriendenkring en heeft weer plezier in de dingen die hij doet. Waar de hele omgeving van meegeniet.

Wat gebeurt er met jou en je coachpraktijk als jij je coachee niet van A naar B kunt brengen?

Hoe voel jij je als je het niet voor elkaar krijgt? Heb je ook zo’n cliënt waar je voor je gevoel geen steek verder mee komt? Wat doet dit met jezelf? Wat betekent dit voor je cliënt? Misschien is het iemand die wanhopig snakt naar de juiste hulp en aanpak, omdat hij het zelf niet meer weet hoe hij eruit kan komen. Of is het iemand die best succesvol is in werk en leven, maar de ambitie heeft om de aspecten in het leven die hij moeilijk vindt aan te pakken.

Het klinkt hard, maar eigenlijk laat je je cliënten in de steek als je niet de juiste aanpak hanteert om hen te helpen van A naar B te komen. Of als jij een jaar nodig hebt om een klein babystapje te bevorderen. Terwijl je in dat jaar ook grote sprongen had kunnen maken als je de juiste aanpak hanteerde. Het kan! Die bewijzen zie ik keer op keer.

Wat is er dan voor jou en je coachee mogelijk?

Wat gebeurt er als je de juiste aanpak hanteert? Passende interventies doet. De juiste kennis aanreikt en vaardigheden aanleert. Dan zijn de mensen met autisme succesvoller in werk en leven. Kunnen ze met plezier en meer gemak fantastisch dingen doen. Jij – coach – bent van wezenlijk belang voor deze mensen die zitten te snakken naar jouw hulp en ondersteuning. Met jouw hulp kunnen ze carrière maken, hoge(re) posities bereiken, fantastische partners en ouders zijn. Dat geeft jou, als je dat ziet gebeuren voor je ogen, enorm veel voldoening. Het geeft je rust en zekerheid in het coachen, waardoor je nog meer impact hebt. Het kost je minder tijd en energie, waardoor je nog meer waardevolle mannen en vrouwen met autisme kunt helpen. Je resultaten zijn van een andere orde dan voorheen, waardoor je mond op mond reclame krijgt omdat anderen ook die resultaten willen bereiken. Het geeft zin aan je leven. Je draagt bij aan een betere wereld. Hoe cool is dat?

Ben jij er ook klaar voor om het volle potentieel van je coachees naar boven te krijgen?

Vraag dan nu een strategiesessie aan om jouw ambities te bespreken.